Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Dijsselbloem: Vennootschapsbelasting kan omlaag

Geplaatst op: 24-11-2016, 12:54:59

Nederland gaat de komende jaren waarschijnlijk de vennootschapsbelasting verlagen. Dat zegt minister Dijsselbloem. Hij reageert daarmee op een Brits plan om de winstbelasting voor bedrijven daar te verlagen. De Britten hopen zo aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse bedrijven te blijven ondanks hun vertrek uit de Europese Unie.

Volgens Dijsselbloem kan de vennootschapsbelasting in Nederland in kleinere stappen omlaag. Hij denkt dat dit noodzakelijk is om internationaal concurrerend te blijven, zei hij tegen RTL Z.

Kleine stappen
Door internationale afspraken wordt het voor de Nederlandse belastingdienst moeilijker om bedrijven andere belastingvoordelen, zoals aftrekposten en belastingconstructies, aan te bieden. Dijsselbloem denkt echter dat er door het afbouwen van deze voordelen geleidelijk geld overblijft. Daarmee kan het algemene tarief van de vennootschapsbelasting in kleine stappen worden verlaagd. Het is niet zo dat er ineens veel geld is waarmee het belastingtarief fors kan worden verlaagd, zegt de minister. Hij wijst er op dat een aantrekkelijk vestigingsklimaat om meer draait dan alleen belastingtarieven.

'Race naar de bodem'
Het plan van Dijsselbloem is opmerkelijk. Het verlagen van de vennootschapsbelasting ligt namelijk gevoelig binnen Dijsselbloem's eigen partij, de PvdA. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat de partij zich juist verzet tegen “de internationale race naar de bodem bij de winstbelasting”. De PvdA wil “een zwarte lijst van belastingparadijzen, publieke rapportage per land over de betaalde winstbelasting door multinationals en een Europees minimumtarief voor de winstbelasting”.

Kosten 590 miljoen per procent verlaging
Een bezwaar tegen verlaging van de vennootschapsbelasting is dat het geen goedkope maatregel is. Iedere procent verlaging van de hoogste schijf (van 25 procent) kost de staat 590 miljoen euro.

Bron: www.bc.nl van 24 november 2016

Ga terug naar de vorige pagina